6 lihtsasti valmivat ja soodsat vana aja hoidist

Sügise algus toob endaga kaasa jahedamad ilmad ja valmivad viljad. See on ideaalne aeg aiasaaduste sisse tegemiseks. Hoidiste valmistamine on soodne ja lihtne. Hakkajamad eakad teevad hoidiseid iseseisvalt, aga miks ka mitte muuta hoidiste tegemisest üks tore tegevus tervele perele. Koduaia hoidistega saab vanurite toidulauda rikastada ka talvel erinevate vitamiinidega. Jagame kuue vana aja klassikalise hoidise ideed, mille maitsega on tuttavad kindlasti enamus eakaid.
1. Arooniamahl
Septembris valmivad arooniad võivad lihtsalt söömiseks tunduda liiga mõrkjad, kuid nad sobivad suurepäraselt mahla tegemiseks. Arooniad on eakate tervisele väga kasulikud, kuna nad sisaldavad ohtralt erinevaid vitamiine ja häid toitaineid, mis jäävad alles ka peale mahla tegemist. Arooniamahlas leidub luteiini ja zeaksantiini, mis on tuntud kui silmavitamiinid. Need aitavad ennetada nägemisvaegusi, kollatähni tekkimist ja vähendavad kaede tekkeriski, seega on need vitamiinid väga vajalikud just eakatele. Samuti on arooniamahl kasulik südame ja veresoonkonnale, kuna see aitab alandada vererõhku ja tugevdab veresooni. Arooniamahla on hea juua haiguste hooajal veega lahjendatult soojalt tee asemel, et turgutada immuunsüsteemi. Samuti sobib arooniamahl hästi morsiks või võtta iga päev 60ml puhtalt kosutava terviseshotina.
Arooniamahla valmistamine
Kõige parema mahla saab väga küpsetest marjadest. Mahla saab teha nii aurutades, pressides kui ka leotades. Viimast tehnikat on väga hea ja lihtne kasutada, seega jagame arooniate leotamise retsepti. Suur ämber tuleks täita arooniatega. Lisamaitse saamiseks võib leotises kasutada ka kirsi-, mustsõstra- või piparmündilehti. Sellisel juhul tuleks panna arooniad ja lehed kihiti ämbrisse. Peale valada keev vesi, kuhu on ühe ämbri kohta sisse segatud üks pakk (30g) sidrunhapet. Vesi peaks katma ära kõik marjad. Seejärel lasta leotisel kaane all seista kuni 24 tundi. Peale seda kurnata saadud vedelik potti, lisada maitse järgi suhkrut ning lasta keema. Tekkinud vaht ära võtta ning siis kuum mahl eelnevalt keevas vees steriliseeritud purki või pudelisse õhukindlalt panna.
2. Letšo
Letšo on klassikaline varasügise hoidis, mida tehakse tomatist, paprikast ja sibulast. Tegelikult võib letšo sisse panna erinevaid köögivilju, mida parasjagu käepärast on ja mis meeldib. Näiteks sobib letšo sisse hästi ka suvikõrvits ja porgand. Hea nipp on letšo sees ära kasutada tomatid, mis ei ole enne külma saabumist kasvuhoones punaseks küpsenud. Selleks on vaja panna täissuuruses rohelised tomatid järelvalmima õhuaukudega pappkasti kihiti koos paberiga ning hoida pimedas toatemperatuuril. Kiiremaks küpsemiseks võib tomatite vahele panna ka õuna või banaani. Nii muutuvad tomatid punaseks juba paari päevaga. Letšo sobib hästi pasta ja vormiroogade sees, aga ka supipõhjaks või lihtsalt salatina prae kõrvale.
Letšo valmistamine
Kuna letšo on eestlaste seas väga levinud, siis on enamasti igal perel oma kindel retsept selle tegemiseks. Ka internetis leiab väga palju erinevaid letšo retsepte. Üks lihtne klassikalise Ungari letšo retsepti leiab siit. Tähtis on, et letšo sisaldaks ohtrasti tomatit ja paprikat. Köögiviljad tuleb ära viilutada ning pannil pehmeks praadida. Seejärel lisada tomatipasta, maitseained ja äädikas ning lasta haududa 30min kuni tund aega. Peale seda tõsta letšo kuumalt eelnevalt kuumutatud purkidesse ja kaanetada.
3. Toome salat
Toome salat, rahvakeeli tuntud ka kui ämbrisalat on jällegi üks klassikalisi hoidiseid, mis meeldib paljudele ja mida on väga lihtne valmistada. Toome salat koosneb kurgist, porgandist, sibulast ja tillist. Toome salat sobib hästi iga toidu juurde lisandiks.
Toome salati valmistamine
Klassikalise Toome salati retsepti järgi peaks köögiviljade osakaal olema 6 osa kurki, 2 osa sibulat ja 1 osa porgandit, ehk siis 9kg salati jaoks oleks vaja 6kg kurki, 2kg sibulat ja 1kg porgandit. Toome salati sees võib lisaks kasutada veel ka suvikõrvitsat ja tšillit. Maitsestamiseks läheb vaja suur peotäis (umbes 150g) tilli, 200ml õli ja maitse järgi soola, suhkrut ja äädikat. Köögiviljad tuleb ära viilutada, porgandid võib ka riivida ja till ära hakkida. Köögikombaini kasutades saab selle töö väga lihtsalt ära teha. Seejärel tuleb lisada maitseained ning lasta salatil ööpäev seista. Järgmine päev kuumutada salatit kuni keemiseni, siis pliidil kuumust vähendada, et salat enam ei keeks ja lasta sellel veel 20min podiseda. Valmis salat tõsta kuumalt steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.
4. Supipõhi
Supipõhja võib olla eakal üksi natuke keerukam hoidiseks teha. Samas on seda pärast ka üksi elaval vanuril lihtne supiks keeta ning soe supp pakub palju kosutust külmal hooajal. Supipõhjaks saab kasutada kõiksuguseid koduaias kasvavaid köögivilju.
Supipõhja valmistamine
Supipõhja retsepte leidub väga palju erinevaid. Seega tuleb valida välja retsept vastavalt olemasolevatele köögiviljadele ja maitse eelistusele. Supipõhja hoidiseks tegemise põhimõte on kõikide suppide puhul sarnane: köögiviljad hakkida, keeta pehmeks, lisada äädikat ning kuumalt steriliseeritud purki kaanetada. Meie jagame teiega ühte maitsvat ja lihtsalt valmivat peedisupipõhja retsepti. Antud kogusest saab 20 pooleliitrist purki valmis supipõhja. Vaja läheb 3kg peeti, 1kg porgandeid, 1kg peakapsast, 1kg sibulaid, 1kg tomateid, 1kg paprikat, 300ml äädikat (9%), 300g suhkrut, 2 suurt küüslaugupead, 300ml rapsiõli, maitse järgi soola ja pipart. Koori ja valmista ette köögiviljad. Porgandid ja peedi võib jämedama riiviga riivida ning ülejäänud köögiviljad hakkida peenikeseks. Pane hakitud köögiviljad potti, lisa õli ning maitseained (välja arvatud äädikas) ja keeda õrnal tulel umbes 40 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Seejärel lisa äädikas ja purustatud küüslauk, sega läbi ning pane supipõhi kuumana eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Ka antud retseptis võib asendada köögivilju endale meelepärastega või sellega, mida parasjagu kodus leidub. Hoidist supiks keetes lisa soovi korral juurde kartul ja liha või sült.
5. Õunamoos
Sügisel leiab õunu pea igas koduaias. Kuna üldiselt valmivad õunad kiiremini kui neid jõuab ära süüa, siis tuleb mõelda, mida nendega peale hakata. Üks võimalus on õunad mahlaks teha, kuid õunamahla tegemine on keeruline ja raske ning vajab spetsiaalseid seadmeid. Selle asemel võib õuntest teha hoopis moosi, mis valmib tunduvalt lihtsamalt ja kiiremini. Õunamoosiks sobivad hapukamad õunasordid, näiteks Antonovka, Valge klaar, Aia ilu, Sügisjoonik, Sidrunkollane jne. Õunamoos on hea magusapeletaja talvel. See sobib hästi pannkookide ja röstsaia peale, pudru magusamaks muutmiseks või mannavahu tegemiseks.
Õunamoosi valmistamine
Ka õunamoosi tegemiseks on erinevaid mooduseid ja retsepte. Lisaks sobivad õunamoosi sisse veel väga hästi ka astelpajud, pohlad, pihlakad ja arooniad. Need muudavad moosi maitseküllasemaks ja samas saab nendest palju antioksüdante ja C-vitamiini. Moosi tegemiseks on vaja õunad ära koorida, tükeldada ja südamikud eemaldada. Tükeldatud õunad tuleb veega (1kg õunte kohta umbes 1dl vett) keskmisel kuumusel keeta niikaua, kuni õunad on pehmed (10-15min). Seejärel tuleb lisada maitse järgi suhkrut ja soovi korral ka natuke kaneeli ning lasta moosil veel 15 minutit keeda, vahepeal segades. Valmis moos tõsta kuumalt steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
6. Kompott
Tundub, et kompott ei ole tänapäeval enam väga levinud hoidis, kuid kindlasti oli see paljudele lapsepõlves iganädalane magustoit. Kompotti on lihtne valmistada ning selle tegemisel püsivad alles puuviljade ja marjade kasulikud toitained. Kompot maitseb hästi nii iseseisvalt kui ka kohupiima või jäätise peal ja kompoti siirupist saab väga maitsva morsi.
Kompoti valmistamine
Kompotti saab teha kõikidest marjadest ja puuviljadest. Eriti mõnusad on kompotid, mille sees on nii puuvilju kui ka marju. Kompoti tegemiseks tuleb viljad korralikult ära puhastada ja luuviljadel kivid eemaldada ning panna need toorelt eelnevalt steriliseeritud purki. Seejärel tuleb nad üle valada kuuma suhkrusiirupiga. Suhkrusiirupi tegemiseks on vaja keevale veele lisada tasapisi suhkur ning keeta paar minutit, et suhkur jõuaks ära lahustuda. Seda kui palju suhkrut siirupisse panna, tuleb arvestada vastavalt kompotiks kasutatavatele viljadele. Tavaliselt kasutatakse 1L veega 200-600g suhkrut. Seejärel tuleb siirupi ja viljadega täidetud purgid kuumutada. Selleks pane kaaned lahtiselt purkidele ning aseta purgid potti ning vala sinna soe vesi kuni purkide kaelani. Purke tuleb kuumutada pea 30 minutit natukene alla keemistemperatuuri. Peale kuumutamist keera kuumadele purkidele kaaned peale.